David Michael Davenport
 
Call us Now: 941-921-4899
6245 Clark Center Ave, suite A, Sarasota FL 34238
 
 
 
 
 

Storage Facility project samples in sarasota, fl

 

CALUSA MAIN MODEL

 
Designed to be a Punta Gorda landmark, the Colusa Bank design features a three-and-a-half story, eye-catching tower sure to draw new customers to their doors.

THE NEW BRANCH BANK AND EXECUTIVE OFFICES for CAUSA National Bank in Punta Golda, Florida is the second unique designed prepared by David Michael Davenport AIA PA for this regional bank corporation. This composite aesthetic, 13,000 square foot, two story facility is configured with the branch banking functions located on the first level, with the executive offices and operations staff spaces placed on the upper level surrounding a glass railed atrium space. The building is set diagonally on a corner site facing the intersection of Tamiami Trail and Aqui Esta; a three and a half story tower facing this intersection provides a landmark entry point for building users and a visual reference for bypasses on the adjacent arterial Tamiami Trail. The second level of the
 
calusa_main_model- architectural firm in Sarasota, FL
 
tower provides a covered exterior relaxation space for the bank's top management and clients. The second level of the short leg of the “L” shaped building plan spans over a three lane drive through including an ATM, night depository and commercial drawer, along with consumer service kiosks.

All occupied spaces including offices and conference rooms, along with the break room and interior stairs are day lit with a minimum twenty five square feet of green tinted laminated glazing in deep green colored storefront framing; the interior exposures of all habitable spaces adjacent to the atrium are glazing floor to ceiling to provide shared day lighting at the atrium space and walkways on both levels. While the fifteen foot wide by sixty eight foot long atrium is defined primarily by the puncture of the second level floor deck and perimeter glass railing, a high coffered second level ceiling reflecting the shape of the floor penetration, reinforces the atrium edges and defines the spatial boundaries of the second level walkway.

The composite aesthetic combines abstracted traditional building elements with the dynamics of a modern, open plan building geometry. High sloped metal roofs accentuate exterior features, while the main of the building volume is roof with a high reflectance, low slope PVC roof membrane. This project features concrete and masonry walls and structural steel second floor framing and light gauge steel floor deck; the roof structure is composed of structural steel and open web steel joist roof framing with light gauge steel deck. The building walls and roofs are fully insulated at the exterior perimeter; all spaces, including unused attic area, are a part of the insulated envelope.